Pařížský sen versus realita

09.09.2012, 15:30
Názory a komentáře
PSG. Málokterý tým v současném fotbale budí tolik protichůdných vášní a debat. O bezedné peněžence, jíž Pařížané disponují, ví bezmála každé děcko; fotbal se však hraje na hřišti, a tam odhalil začátek sezony hned několik zajímavých poznatků.

Každý dosavadní ligový zápas PSG ukázal jak přednosti, tak slabiny nově se rodícího giganta. Carlo Ancelotti má před sebou ještě hodně práce, což sám dobře ví, ale čas utíká nemilosrdně a jakkoliv je v Ligue 1 možné bez problémů dohnat i větší ztráty, než jakou nabrali v srpnu Pařížané, v pohárové Evropě platí trochu přísnější matematika. Není pochyb o tom, že současný kádr PSG má dostatek kvality na to, aby konkurenci ve Francii rozdrtil a neztratil se ani v Evropě; zatím to tak ale nevypadá. Podívejme se proč.


Povolená stavidla

Ač se zdálo, že loňské horentní utrácení završené megalomanským nákupem Pastoreho za 42 milionů eur se bude překonávat jen těžko, darmo radit těm, kteří šejkovskou pumpu podceňovali. Jen za letošní léto proteklo pařížskými prsty na dalších 150 milionů; štědře zaplacený brazilský supertalent Lucas Moura sice přijde až v zimě, ale Marco Verratti, Ezequiel Lavezzi a Gregory Van der Wiel patří do kádru už nyní. A samozřejmě "milánský balíček" - Thiago Silva a Zlatan Ibrahimović, podle mnohých vůbec nejlepší hráči světa na svých postech.

Takové gesto síly už nelze v žádném případě podceňovat; PSG dalo jasně najevo, že míří k fotbalovému Olympu a nenechá se od své cesty odradit. A francouzští fanoušci jsou rozpolcení; někteří mají Pařížanům za zlé, že pracují nekoncepčně, neexistuje u nich riziko neúspěchu (pokud se hráč neprosadí, prostě se koupí jiný a lepší), nabourávají dlouhodobou vyrovnanost a z toho pramenící atraktivitu Ligue 1, případně - jak se trefně vyjádřil jeden anonymní uživatel facebooku - že pánové Leonardo a Ancelotti nestaví tým pro francouzskou ligu, ale pro jakousi elitní soutěž Evropy, k níž současné fotbalové dění mílovými kroky směřuje. To je samozřejmě dost divoká spekulace, nicméně pro ilustraci toho, proč leží PSG řadě fanoušků v žaludku, stačí.

Na druhou stranu se objevují i opačné názory - a nejen od fanoušků PSG. Ve skutečnosti totiž není celá záležitost ani zdaleka tak jednostranná, jak by se mohla jevit; díky přílivu arabských peněz do Paříže logicky vzroste mediální atraktivita týmu, a tím pádem i celé ligy, což kvituje například uznávaný expert na Francii Matt Spiro. Podle něj je dotáhnutí Ibrahimovićova přestupu důležitým bodem obratu, jelikož francouzská liga až doteď opravdu špičkové hráče nelákala - což se nyní změnilo. Spiro, který ve Francii žije, je z toho přímo nadšený - celou zemi prý zachvátila fotbalová horečka, a přítomnost skutečné superhvězdy tak může francouzskému fotbalu jako takovému jedině pomoct. Je jasné, z čeho takové nadšení pramení - až dosud sice PSG mělo peníze a kupovalo hráče, ale nejlepší hráči světa se Ligue 1 vyhýbali, což se nyní změnilo.


Další srpen, další začátek

Pojďme se ale přesunout od zákulisních stolů a fanouškovských debat na hřiště (protože žádné fotbalové klišé není otřepanější a pravdivější než to, že pouhá jména zápasy nevyhrávají). PSG momentálně zaměstnává v prvním týmu 29 hráčů, z nichž většina patří k nadprůměru ligy...

...a to je samozřejmě problém, který je ostatně společný prakticky všem podobně financovaným klubům. Osudy hráčů jako Sissoko, Tiéné, Camara, Luyindula, Lugano nebo Hoarau nevypadají momentálně zrovna růžově, a třeba takový Alphonse Aréola, talentovaný devatenáctiletý gólman-odchovanec, byl odsunut na vyloženě vedlejší kolej po angažování osmatřicetiletého veterána Ronana Le Croma na pozici týmové trojky. Problém není ani tak v tom, že by soupiska Pařížanů byla až nesmyslně široká - tým chce hrát výraznou roli i v Evropě, a na to je objemný a kvalitní kádr zkrátka potřeba - jako spíše v tom, že kluby ve Francii tradičně hospodaří s mnohem menším počtem hráčů. A jelikož většina přímé konkurence má prakticky jasno o optimální základní sestavě a operuje s několika kvalitními náhradami, je věčné pařížské hledání ideální jedenáctky mezi sehranějšími celky výrazným handicapem.

Loni touhle dobou napsal pečlivý pozorovatel PSG na svůj blog kratičkou analýzu - spíše jen postřeh - o největších problémech, které hledající se tým sužují. A přesně tyto dva body, tedy přílišný individualismus ofenzivních hvězd a potřeba spolehlivého "spojkového" hráče uprostřed pole (zde Clément Chantome), platí i letos. Je to důsledek fenoménu, který stojí na úpatí každého snažení nově se rodících velkoklubů; fluktuace hráčů je zkrátka příliš velká, a sehranost je ve fotbale velmi důležitým faktorem. Při letmém pohledu to vypadá asi tak, že letošní PSG je vlastně loňské PSG plus Ibrahimović...

Ancelottiho celek zahájil svoji sezonu sedmi remízami v řadě. Jenže zatímco přípravné plichty proti CSKA, Chelsea, D.C. United a Barceloně vypadaly slibně, "ostré" výsledky s Lorientem, Ajacciem a Bordeaux už vyvolávají na čelech fanoušků pořádné vrásky. Protřelý italský stratég by si ze srpnových ligových zápasů měl vzít jasný příklad: potkal totiž trojici týmů, které mu v kostce představily, co vlastně může po zbytek roku očekávat.

Tak Lorient na slavném Parku princů vedl už 2:0 díky smrtícím, perfektně zahraným brejkům. Favorit sice nakonec utáhl šrouby a z obrovského množství šancí po přestávce vyrovnal, ale už úvodní zápas sezony mu poskytnul cenné varování; brejková hra proti silnějším soupeřům je ve Francii naprosto běžným zdrojem bodů pro outsidery. (A v prvním poločase prakticky každý brejk Lorientu končil střelou.)

Ajaccio zase před vlastními fanoušky vsadilo na nepříjemný, fyzicky náročný fotbal, okořeněný provokacemi a hrou na hranici sebeobětování. Výsledek? Pařížané byli naprosto bezzubí (i když za to do značné míry může nefunkční složení útoku, k čemuž se vrátím později) a výsledná remíza 0:0 rozhodně nebyla z nezasloužených; domácí dokonce trefili tyč. Na podobné přivítání se mohou Ibra a spol. těšit ještě hodněkrát.

Bordeaux je sice specifickým soupeřem (Gillot svému týmu ordinuje neobvyklý, pohyblivý fotbal se trojicí středních obránců), ale základní aspekty vzájemného zápasu - tedy mimořádný důraz na pokrytí Ibrahimoviće a snaha o odstřižení Pařížanů ve středu pole - se ukázaly jako funkční zbraně. Tohle byl zápas, který Ibru dokonale otrávil; vskutku cenný recept pro další mužstva...

A potom už přišlo utkání v Lille, které Pařížané konečně vyhráli (1:2). Jenže Lille je jedním z elitních celků v zemi, jehož tradice (a krásný nový stadion) mu velí hrát otevřenou hru a snažit se soupeře přehrávat - což PSG sedělo mnohem více než tuhé osobní souboje. Dogy přitom byly statisticky o něco lepším týmem; na hřišti vypadal zápas vyrovnaně, a naprosto klíčový faktor sehrála Ibrahimovićova branka už po 25 vteřinách. Usínat na vavřínech jen proto, že Lille byl papírově dosud nejsilnější soupeř, by bylo velmi zrádné.

Minimálně na jeden výrazný posun to však vypadá - Carlo Ancelotti vypadá poměrně sebejistě ohledně používání svého oblíbeného systému 4-3-2-1.


Znovuzrození ztraceného kapitána...?

Mamadou Sakho. Málokteré jméno ze stávajícího kádru bylo přes léto předmětem vášnivějších diskusí; talentovaný odchovanec a bývalý kapitán týmu, který ve svých dvaadvaceti letech už za PSG odehrál více než 170 zápasů, vypadal v závěru loňské sezony odstavený na vedlejší kolej, a vyrojilo se tak pár spekulací o jeho přestupu (zájem měl třeba Lyon). Stoper, který je podle mnohých fanoušků symbolem budoucnosti týmu, však nakonec zůstal, a co víc - byla mu dána najevo podpora, kterou potřeboval. Ve stoperské dvojici s Alexem tak odehrál doposud všechny zápasy.

A dlužno říci, že je odehrál dobře. Do toho neomylného šéfa obrany z před dvou let, kterého je prakticky nemožné obehrát, má sice stále poměrně daleko, ale jde-li o jeho čtení hry, skluzy, vypichování a vyvážení míčů a stínování hráčů, lepší se zápas od zápasu. Ironií je, že kdyby Eduardo v 53. minutě zápasu s Ajacciem využil právě Sakhovu hrubku (a netrefil tyč), bylo by možná vše jinak; jinak je totiž mladý stoper zatím bezchybný a poslední dva zápasy už odehrál vyloženě s bravurou. Proti Bordeaux ve druhé půli dvakrát zachránil spoluhráčům kůži, a v tomtéž světle se ukázal i v Lille, kde se navíc dlouhými rozehrávkami několikrát zapojil do útoku. Má také jednu z nejvyšších úspěšností přihrávek z celého týmu...

...jenže zásadní problém je v tom, že tady mluvíme o Sakhovi jako takovém - o jeho řešení situací 1 na 1, o jeho vyvážení balonů, o jeho skluzech a o jeho schopnosti postavit se na správné místo. Jeho parťák Alex měl také dobré obranné momenty - sice ne tolik, ale měl. Jenže když má do hry vstoupit komunikace, je to najednou problém - jako třeba když oba brání hráče, který slouží k odvedení pozornosti od Aliadiéreho, jenž tak může bez problémů vtrhnout do volného prostoru a skórovat z pozice označené křížkem. Ani jeden ze stoperů se v této situaci nepokusil vystoupit proti míči; spíš jako by si vzájemně dávali přednost.

Podobná situace nastala v zápase s Lorientem ještě jednou, když byl rovněž Aliadiéremu dán dostatek prostoru k tomu, aby vystřelil na Doucheze hned dvakrát za sebou, načež se míč odrazil k úplně nepokrytému Traorému a ten z ofsajdu uklízel do prázdné brány. Dobře, šlo o úvodní utkání, podle něhož se nedá soudit...

...jenže spolupráce Sakha s Alexem skřípala i proti Ajacciu a v 89. minutě málem zapříčinila nebezpečnou situaci ve vápně. Totéž se stalo následně i proti Bordeaux, kdy mohutný Cheick Diabaté dělal obraně PSG obrovské problémy. Až proti Lille, které nasadilo na hrot subtilního Nolana Rouxe, fungovala tato koordinace bez chyby - jenže taky bez výrazného prověření.

A tak se nabízí otázka: co se stane po návratu Thiaga Silvy? Je klidně možné, že duo Sakho - Alex si na sebe brzy zvykne a vytvoří jednu z nejnepropustnějších hrází v lize; kvality na to určitě mají. A není vyloučené, že Ancelotti bude následně řešit úplně stejné dilema: dva elitní stopeři vedle sebe, kteří dokážou každý za sebe předvést skvělý výkon, ale dohromady si příliš nerozumí. (A to byl problém i proti Ajacciu, týmu s jednou z nejslabších ofenziv v lize vůbec.)


Ancelottiho "jalletovský" duch

Letos v dubnu, tedy v době, kdy boj o titul začal nabírat skutečné obrátky, apeloval Carlo Ancelotti na udržení národní identity klubu. Bylo to rozumné prohlášení - tento proklamovaný "francouzský duch" měl zabránit rozmělnění PSG v mezinárodní (nebo spíše italský) guláš a naopak udržet jádro klubu pohromadě. Jízliví fanoušci si na to vzpomněli v době, kdy vedení letos v létě angažovalo další čtyři borce ze Serie A - a Ancelotti zareagoval promptně, když kapitánem určil Christophe Jalleta.

(Pohled na technické zázemí na lavičce týmu, kdy jsou všichni oblečení do červeno-černých triček, pak působí úsměvně ironicky.)

Jallet je důležitou ingrediencí současného PSG, neboť zprostředkovává jakýsi "kontakt se zemí". Nikdy nebyl hvězdným hráčem, přišel před třemi lety z Lorientu za 2,5 milionu eur, a v době svého jmenování kapitánem neměl ani žádný reprezentační start - Didier Deschamps ho k přátelskému utkání s Uruguayí povolal až poté. Osmadvacetiletý borec dostal v Paříži málo vídané privilegium jistoty základní sestavy, a bylo tak nesmírně zajímavé sledovat, jak se s takovou rolí popere.

A hned úvodní minuty utkání proti Lorientu ukázaly, jak lze v kostce shrnout Jalletovu hru: hned při prvním doteku s míčem hledal Ibrahimoviće, načež rychlým sprintem do křídelní pozice slušně zatopil hostující obraně, aby se po následné ztrátě nestihl vrátit na svoji pozici pravého obránce a nezbylo mu než sledovat, jak Kévin Monnet-Paquet dotahuje bleskový brejk do gólové tečky.

Nový kapitán týmu má, zdá se, jasnou úlohu: jeho schopnost poslat Ibrahimovićovi přesný centr používá Ancelotti jako účinnou zbraň, jejímž prostřednictvím se Pařížané zápas co zápas dostávají do zajímavých situací. Jalletova výbušná energie a slušná orientace ve vzduchu potvrzují jeho platnost coby falešného křídla i "záchranné brzdy" při obranných standardkách. Čerstvý reprezentant je velmi rychlým hráčem, který dokáže brázdit lajnu celých 90 minut, zakládat zajímavé útočné akce (jako gól z 82. minuty proti Lorientu, neuznaný pro ofsajd), vybojuje spoustu míčů a jeho centry a útočné náběhy dávají hře PSG potřebnou dynamiku.

Jenže všechny tyto vyjmenované přednosti si rodák z Cognacu "vybírá" na poziční hře. Ačkoliv umí ze svého repertoáru vytáhnout vynikající obranný zákrok (což také už několikrát předvedl), stačí proti němu nasadit rychlé levé křídlo a rázem nestíhá (ukázal to jak Alain Traoré za Lorient, tak Sigamary Diarra za Ajaccio). Navíc je náchylný k poněkud zbrklému řešení situací; jedna z nebezpečných akcí Lille ve druhé půli vzájemného zápasu vznikla tak, že se Jallet místo sprintu rozhodl pro kličku do středu, čímž se dostal do pasti (cestu mu zastoupil hráč s černou šipkou) a ztratil míč ve velmi choulostivé pozici. K podobně nejistým a vachrlatým rozhodnutím se hráč, nezvyklý na takový tlak, dostává prakticky každý zápas...

Jalletova herní "rozháranost" je navíc - a to je výrazný problém současného PSG - na druhé straně dublována Maxwellem. Bývalý náhradník Barcelony nejenže předvedl podobné kiksy (které rovněž vedly k založení brejků, zejména ve druhé půli s Ajacciem), ale navíc mu vepředu chybí Jalletova rychlost a výbušnost. Brazilský bek na hřišti nebývá ani zdaleka tolik vidět, což je dáno zejména tím, že prakticky necentruje; nepodává vyloženě špatné výkony, ve statistikách vybojovaných míčů a úspěšnosti přihrávek se svému kolegovi na pravé lajně vyrovná, ale je oproti němu poněkud nevýrazný.

Pokud se tento zkušený obránce vyvaruje zbytečných chyb v obraně, může plnit podobnou roli jako dříve Sylvain Armand - spolehlivý, dobře bránící bek, který se umí předvést i směrem dopředu, ale ne za cenu přílišného hazardu. U Jalleta vypadá situace poněkud složitější, za což může příchod Gregory Van der Wiela (čímž vzniká celá řada nových možností, o nichž bude ještě řeč v závěru).


Boj o střed zálohy

V Ancelottiho pojetí fotbalu je silný střed zálohy základní součástí, a právě nalezení ideální středové trojky do značné míry určovalo, určuje a asi ještě bude určovat schopnost PSG ovládat zápasy. Momentálně má italský stratég do středu pole k dispozici dva odchovance (Clément Chantome, Adrien Rabiot), dva koupené Francouze (Mathieu Bodmer, Blaise Matuidi) a trojici "italských" posil (Momo Sissoko, Thiago Motta, Marco Verratti), přičemž Sissoka můžeme alespoň prozatím považovat za odstaveného.

První otázkou je systém. Pařížané zkoušeli hrát ve formaci 4-3-2-1 i 4-2-3-1 (proti Ajacciu, které ve středu pole dominovalo a mělo i lepší držení míče), a na hřišti to vypadá, že první systém týmu sedí mnohem lépe - je organizovanější, zodpovědnější, trojice středních záložníků lépe pokrývá kraje obrany při nábězích beků, a nebránící čtveřice vepředu zkrátka působí mnohem roztěkanějším a nejistějším dojmem. Je pravděpodobné, že se Ancelotti k systému 4-2-3-1 bude vracet ve dvou případech (slabý soupeř nebo Jallet na křídle), ale momentálně to vypadá, že většinu sezony odehraje PSG ve "stromečku". Zbývá jen vybrat ty správné bojovníky do středu.

Pařížané do ligových zápasů postavili zatím tyto zálohy:
Bodmer - Verratti (Matuidi) - Chantome
Matuidi - Chantome (Verratti přišel v 74. minutě za Neneho)
Rabiot - Matuidi (Verratti) - Motta
Verratti (Rabiot) - Matuidi - Motta

Kromě Sissoka se tak na hřišti objevilo všech šest středopolařů, a to pokaždé v jiném složení. Je nasnadě, že Ancelotti stále hledá ten správný klíč ke složení záložní řady - trojici, která by mu poskytla kýženou variabilitu, jakou poskytuje vhodně namíchaná kombinace dělníků-čističů (Matuidi, Bodmer, Motta) a rozehrávačů z hloubi pole (Verratti, Chantome a předpokládaně i Rabiot).

Výhodou Clémenta Chantomeho, kterou vypíchl už loni onen všímavý blogger, je jeho schopnost pokrýt velkou plochu hřiště, podržet míč a přesně rozehrát, a to prakticky z jakékoliv záložní pozice. Versatilní, nečitelný záložník s dobrou kopací technikou poskytuje PSG zajímavou možnost zejména proti brejkovým týmům, které využívají spíše kraje hřiště než jeho střed, jak se ukázalo proti Lorientu - kde se jednotlivé řady na hřišti vzájemně prostupovaly způsobem, který nejprve pořádně pocuchal Audardovy nervy (Lavezzi našel na malém vápně Bodmera, jehož pozici kryl právě Chantome), poté mohl zařídit vyrovnání (Chantome coby poslední hráč skóroval, ale byl v ofsajdu), aby ho následně opravdu zařídil (vyrovnávací penalta byla nařízena za faul na unikajícího Matuidiho). I tato mince však má dvě strany; přestože Lorient hraje 4-4-2 a není zrovna obávaným protivníkem v boji o střed pole, nechávat na středovém kruhu jednoho hráče s míčem se může těžce nevyplatit. Naštěstí pro PSG se Lorient po okamžitém zisku míče dostal do ofsajdu.

Výše zmíněná situace má co do činění se zodpovědností středové řady. Dostupování hráčů, zdravá agresivita a pohyb uprostřed hřiště zatím Pařížanům chybí, a dá se očekávat, že tyto klíčové prvky do hry "připlují" v okamžiku, kdy si záloha konečně "sedne" a hráči si na sebe dostatečně zvyknou. Mimo jakékoliv otazníky by měl prozatím zůstat Marco Verratti; mladičký, teprve devatenáctiletý borec se ukazuje ve velmi slušném světle, rozesílá spoluhráčům perfektní dlouhé pasy a dává na odiv svůj nebývalý přehled na hřišti a dobrou techniku. Pokud je na trávníku alespoň jeden z dvojice Verratti-Chantome, má PSG k dispozici výtečného "hloubkového" dispečera hry; Verratti se musí pouze naučit hrát zodpovědněji v obraně. Jasnou volbou do základu by měl být také spolehlivý "hlídací pes" Blaise Matuidi, krytý Mathieu Bodmerem.

Otázkou zůstává pozice Thiaga Motty. Tento vysoce ceněný hráč má v Ancelottiho plánech jasné místo, nicméně bude třeba najít mu optimální pozici na hřišti, a co především - nějak zařídit, aby rychle našel formu. Motta nijak nezářil ani minulý rok, ale jeho dva letošní zápasy byly více než čím jiným přehlídkou pozičních chyb a ztracených míčů (v této statistice má vůbec nejhorší čísla z celého středu zálohy). Zkušený, už třicetiletý italský reprezentant zkrátka nevkročil do sezony pravou nohou.

Momentálně to však vypadá, že se Ancelotti hodlá spoléhat na zálohu, která vyběhla na hřiště v Lille - tedy Matuidi, Verratti, Motta, s tím, že má na dvě pozice k dispozici spolehlivého a kvalitního Chantomeho. Svoje minuty bude určitě dostávat i teprve sedmnáctiletý Rabiot, na jehož hodnocení je však třeba ještě počkat - ke cti mu budiž přičteno, že se z atmosféry velkého klubu nesesypal a ve svých dosavadních vystoupeních nechyboval.


Příliš velké oči

Javier Pastore byl loni touto dobou největším hitem Francie - nejdražší hráč v historii, který navíc ničí ligu skutečně hvězdným způsobem. Uplynul rok, a z argentinského špílmachra je kritizovaný hráč, který už povážlivě dlouho nenaplňuje svůj potenciál.

Stále teprve třiadvacetiletý borec řeší jeden poměrně zásadní problém - není zvyklý nastupovat zprava, na krajním hrotu útočného trojzubce. Jenže na to, aby mohl hrát "gourcuffovskou" pozici volné desítky pod útočníkem, chybí PSG jedno zodpovědné, defenzivně laděné křídlo. Existují tak prakticky dvě možnosti: Ancelotti bude hrát 4-3-2-1, Pastore bude nastupovat z kraje a bude alespoň ze začátku herně trpět (než si zvykne, pokud vůbec), nebo se tým zformuje do 4-2-3-1, Pastoremu se bude hrát lépe, ale střed zálohy bude příliš slabý.

Když teď řeknu, že Pastore je geniální fotbalista s neskutečnou kopací technikou, jehož největším nedostatkem je sklon k sólování, labilita a roztěkanost, vlastně tím přibližně shrnu situaci PSG na podhrotových pozicích. Ani Menez, ani Nene totiž rozhodně nejsou ukázkami nezištných a skromných profesionálů, ač talentu pobrali nepočítaně, a co se Ezequiela Lavezziho týče, i on se zapsal do soutěže velmi podobným způsobem.

Pastore naskočil do soutěže proti Ajacciu a od začátku působil agilním dojmem, operoval na své volné pozici na poměrně velké ploše hřiště, ve 27. minutě poslal výtečný centr na Neného... a pak se vytratil. Poté, co Ajaccio přitvrdilo a uzamčelo oslabené PSG na vlastní polovině, omezil se Argentinec na občasné ukázky technické geniality, ale jinak byl na hřišti prakticky zbytečný - a to se opakovalo i v následujících zápasech, kde už nastoupil více zkraje. Proti Bordeaux i Lille byl jedním z nejhorších Pařížanů na hřišti a bude hodně zajímavé sledovat, jak se se svojí stále ještě nejdražší posilou Ancelotti popere. Pastoreho využití a forma může být důležitým lakmusovým papírkem pařížského úspěchu.

Hodně co dokazovat má i Ezequiel Lavezzi. Přestože v jeho případě je na soudy pochopitelně ještě příliš brzy (do týmu přišel teprve letos a jde nade vší pochybnost o nesmírně kvalitního hráče), způsob, jakým se argentinský forvard v Paříži uvedl, si za klobouček určitě nedá. Proti Lorientu byl sice hodně vidět, ukázal tah na bránu i skvělou orientaci v prostoru, ale míč ho často neposlouchal, v jasné gólové šanci selhal a byl posléze vystřídán Gameirem. V Ajacciu už potom nepředvedl zhola nic, pokud tedy nepočítáme červenou kartu za likvidační faul...

Co se dvojice Menéz - Nene týče, aktuálně jde zřejmě o ideální volbu na podhrotové pozice. Oba se zatím ukazují v lepším světle než výše zmíněné ex-italské duo, a to i přesto, že Neneho největší přednost (totiž famózní branky z prakticky jakékoliv vzdálenosti) se zatím neprojevila, což neplatí o Menézových slabinách (že bývalý útočník Říma jednoduše nepřihrává, dokud opravdu nemusí, a navíc si rád okatě chodí pro penalty, už asi nikoho nepřekvapí). Francouzský reprezentant je dokonalým enfant terrible; obejde tři hráče a zkouší to na čtvrtého, coby výborně technicky vybavený driblér se probije do vápna, aby se okamžitě poroučel k zemi, a potom jen tak mimochodem patičkou zády k bráně vyšle do úniku nabíhajícího Maxwella (žlutá šipka), který okamžitě přiťukne míč volnému Ibrahimovićovi (oranžová šipka). Zatím nejrychlejší gól sezony se nemohl zrodit jednodušším, elegantnějším a více dechberoucím způsobem.

Menézovy kvality i herní profil jsou už dobře známé, avšak i u tak talentovaného hráče záleží na tom, na jaké pozici hraje. Letos už si stihl vyzkoušet hned tři role - pravý i levý stažený forvard a hrot. A to může být problém, protože zatímco napravo se cítí jako ryba ve vodě, nalevo ani vepředu mu to tolik nejde a spíše ho to táhne na pozici, na kterou je zvyklý. V Ajacciu, kde místo zraněného Ibrahimoviće suploval vepředu, tak hrálo PSG prakticky bez hrotového útočníka a přišlo tudíž o důležitou zbraň; v Lille potom šikovný forvard výrazně ožil poté, co Pastoreho vystřídal Nene a on se tak mohl přesunout zpět napravo (bohužel netrvalo dlouho a musel po zákroku Chédjoua střídat).

Poslední "pán na holení", Nene, poskytuje Pařížanům i přes dosavadní slabou střeleckou formu důležitý herní prvek: nebojí se vzít odpovědnost na sebe a vypálit. Je sice pravda, že to často přehání, když pálí i z pozic, kdy by mohl docela dobře nahrávat, ale na druhou stranu se nestal nejlepším střelcem týmu dva roky po sobě z ničeho nic - a navíc Pařížané ukázali, že i přes přítomnost Ibrahimoviće mají stále problémy s "házenou", snaží se často uklidit míč až do brány a chybí jim přímočarost v řešení gólových šancí. Nene stárne a není jisté, jestli se ještě dokáže dostat do loňské formy, nicméně momentálně se jeho setrvání (i přes četné letní spekulace) jeví jako dobrý krok.


Ibracadabra a ti druzí

Zlatan Ibrahimović dal zatím čtyři ze čtyř ligových branek PSG. Proti Lille jeho tým zaznamenal 3 střely na branku a osmkrát pálil mimo, přičemž Ibrahimovićovi statistici připsali - hádáte správě - 3 střely na branku a sedm ran mimo (jednou se osmělil Nene).

Od prvních vteřin utkání proti Lorientu nasadil zbytek týmu taktiku "vše na Ibru", což v desáté minutě vyústilo v takřka sedmdesátimetrový pas z vlasního pokutového území (který Ibra zpracoval, i když neudržel). Ve 25. minutě ztratil svojí laxností míč, aby ho následně (zdánlivě bez jakéhokoliv úsilí) vybojoval zpět a v poklidu rozehrál. V 53. minutě se jen tak mimochodem probil přes tři obránce a opřel střelu do tyče. V 64. minutě konečně skóroval, když doslova vyšplhal na záda Grégory Bourillonovi, průměrnému ligovému stoperovi, pro kterého šlo už o čtvrtý souboj s Ibrou ve vápně (netřeba zmiňovat, že všechny dopadly navlas stejně). V 68. minutě se zapojil do "ťukecu" s ofenzivními kolegy, vyšachovali obranu soupeře kombinací na jeden dotek a gól nepadl jen proto, že Menéz chtěl dovézt míč až do brány. V 87. minutě nevěděl, co s míčem, tak ho poslal patičkou do vápna. A konečně v 90. minutě proměnil vyrovnávací penaltu, nařízenou po faulu nešťastníka Bourillona.

V zatím posledním zápase v Lille vsítil po 25 vteřinách první gól utkání, když si narazil s Menézem a Maxwellem a chladnokrevně skóroval. Ve 12. minutě neuhlídal při rohu Auréliena Chédjoua a podepsal se tak pod vyrovnávací gól, ale napravil to o devět minut později, kdy se rozhodl jednoduše probít přes tři obránce a stanovit konečné skóre na 2:1.

Když mluvíme o Ibrahimovićovi, musíme si uvědomit, co je to vlastně za hráče. Absolutní světová elita, možná nejlepší útočník planety, který přišel do Ligue 1 s nevídanou pompou a jehož přezíravý postoj, kdy to na hřišti často vypadá, že jeho úkolem je vyučovat nejen soupeře, ale i vlastní spoluhráče, mu každý jednoduše odpustí - protože tady mluvíme o někom, kdo má schopnosti udělat si z celé ligy trhací kalendář. Co by se vlastně mohlo pokazit?

Tak především je tu možnost zranění. Ibrahimović už takto chyběl proti Ajacciu, a tým - s Menézem na hrotu - byl bez jeho pomoci bezradný. Což zároveň vyvolává další, pro Pařížany možná trochu děsivou otázku - jak je možné, že si tak silný, sebevědomý a kvalitní tým dokázal během pouhých pár týdnů vybudovat takovou závislost na jediném, byť světovém, hráči? Tady nejde jen o to, že by snad švédský forvard nad ostatními nevyčníval (to by ostatně vyčníval skoro v jakémkoliv klubu), ale Pařížané, se kterými do té doby odehrál pouze kousek přípravy a jeden ostrý zápas, najednou nevěděli, co mají dělat. Vypořádat se s absencí Ibry bude pro Ancelottiho družinu úkol, který se nevyplatí podceňovat...

...a druhou věcí je fakt, že kdykoliv může nastat tatáž situace jako proti Bordeaux, kdy na sebe narazily útočníkova povaha a brilantně zvolená taktika. Francis Gillot vyslal na trávník Parku princů trojici "hlídacích psů" středu obrany, Michaela Cianiho, Henriqueho a Ludovica Saného; samé urostlé, silové a fyzicky skvěle disponované hráče, jimž nedělalo problémy společnými silami švédský fenomén vymazat. Ibra se k největší šanci dostal z přímého kopu, a jeho s postupem času stále častěji vyjadřovaná frustrace vůči nízké podpoře vlastních spoluhráčů vyústila v to, v co vyústit musela - pařížský hrot se najednou toulal mnohem hlouběji, kde sbíral a bojoval o míče, které se k němu v jeho hrotovém "azylu" zkrátka nedostávaly.

To je příklad třeba této situace, kdy se Ibra (oranžová šipka) vrací z dokonale pokrytého vápna do hloubi hřiště. A nyní přichází ke slovu třetí možný zádrhel: útočníkova pověst a postavení, které jako by velelo spoluhráčům hledat za každé situace v první řadě jeho. A tak je o tři vteřiny později Ibra na pozici tvůrce hry, kterému se nabízejí hned dva hráči ve výhodné pozici, načež se rozhodne poslat na Carrassa lehký oblouček. Jindy zase vede pařížský útok Jérémy Menéz, proti kterému vystupují dva obránci a on má jedinečnou šanci poslat míč na nabíhající pravé křídlo, ale rozhodne se raději protlačit míč Ibrovi, i když mezi nimi stojí sedm hráčů Bordeaux. Jistě, Ibrahimović je fantastickým hráčem a pokud mu Ancelotti a spoluhráči zajistí dobré podmínky, vystřílí PSG titul prakticky sám. Jenže zatím to vypadá, že je ještě třeba zapracovat na vzájemné komunikaci. Přílišná závislost na jednom hráči není nikdy ideálním stavem, ani když je ten hráč nejlepší.

Čímž se dostáváme k závěrečné otázce - versatilnějšího a univerzálnějšího Kévina Gameira stranou (bývalý forvard Lorientu se se svými letošními šancemi popral velmi slušně a dá se očekávat, že dostane dostatek prostoru jak v útoku, tak coby falešné křídlo) - jakou roli v Ancelottiho plánech hraje Guillaume Hoarau? Právě tento vysoký a silný forvard se v současném kádru jeví jako nejschopnější náhrada za Ibrahimoviće, alespoň ve vápně - což je něco, co by se proti Ajacciu dalo ideálně využít. Šanci však dostal pouze na pár minut, a trochu mrazivé deja-vu (pamatujete na letošní Euro a hrotového útočníka Benzemu, který se toulal všude, jen ne na hrotu?) vyvolává některé pochybnosti. Těžko říct, jestli je onen druhdy nejlepší hlavičkář ligy po dlouhém období bez pravidelné zátěže až tak z formy, nebo jestli nebude nabídnut na prodej - momentálně se nedá ani říct, kolik toho stihne za podzim odehrát.


Co bude dál?

I přes všelijaký start do soutěže si stále nemyslím, že by PSG o titul někdo připravil. Mluví pro to hned několik faktorů; tím nejvýraznějším je samozřejmě sehrávání, které se bude dít postupně. Ancelotti má před sebou celou řadu otázek, z nichž některé jsem se pokusil nastínit v tomto rozboru; je nicméně natolik zkušeným a schopným trenérem, že lze jen těžko pochybovat o tom, zda to zvládne. Dalším důvodem je konkurence; Lyon i Marseille začali sezonu výborně, ale oba tradiční týmy sužují zatím neprojevené problémy, totiž vleklá tendence poztrácet hodně bodů se slabšími soupeři (Lyon), respektive extrémně úzký kádr a přílišná závislost na probuzeném Gignacovi, za něhož neexistuje náhrada (Marseille). Dále je tu Lille, jenže i Dogy mají svoji tradiční bolest, kterou jsou pomalé rozjezdy a velmi pozvolné zvykání si na novou tvář týmu. Pařížané mají zkrátka vše ve svých rukách - od určité úrovně kvality se zkrátka dá předpokládat, že si tým vítězství v dlouhodobé soutěži utéct nenechá.

Co se kádru týče, zůstává nezodpovězena ještě jedna otázka, a tou je pozice Gregory Van der Wiela. Jeho příchod je nejen naprosto pochopitelný (po odchodech Ceará a Biševace neexistovala za Jalleta na pravém kraji obrany žádná náhrada), ale přímo chvályhodný - Ancelotti má teď volnější ruce s využitím svého kapitána, který může hrát prakticky kdekoliv ze strany. Tento transfer poskytuje Pařížanům novou paletu možností, které se v nabitém programu určitě budou hodit, i když já osobně spíše očekávám, že nizozemský bek začne na lavičce.

Zbývá Liga mistrů. Pro Pařížany je to svým způsobem klíčová soutěž, protože vyhrát ligu je nyní spíše povinností než vyloženým úspěchem (jakkoliv to může znít tvrdě). Pokud by byl ambiciózní celek nalosován do skupiny s nějakým skutečným gigantem, přineslo by to výhody fanouškům, klubové pokladně, a v neposlední řadě i hráčům, kteří se právě těmito konfrontacemi mohou posouvat na vyšší úroveň.

Z tohohle pohledu je pro PSG los nejprestižnější evropské soutěže spíše zklamáním. Porto i Kyjev (Dinamo Záhřeb nyní nepočítejme, i když je jasné, že překvapit může každý) jsou kvalitní manšafty, které však nemají papírově tak silné týmy jako Pařížané, ale jsou zkušenější - což je zrádná kombinace. Ani jeden z těchto týmů nepatří mezi ty nejatraktivnější, zato však mohou PSG pořádně potrápit a nebylo by překvapením, kdyby francouzský vyslanec nepostoupil do dalších bojů, což by ovšem vzhledem k síle kadrů bylo bráno jako zklamání. Vypadnutí ze skupiny vůbec nemusí být příznakem selhání, ale Paříž je v pozici, v níž by si to neměla dovolit. Poměrně prekérní situace...

...zvlášť platí-li, že Ibra je v Evropě tradičně slabší.


Autor: Dominik Zezula

Komentáře (218)

Přidat komentář
rossoneri89

PSG

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Parádní článek

Reagovat
madridcan

Jak si PSG povede v lize mistrů? vypadne ve skupině

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mickey mouse

Postoupí s prstem v nose, mají jednoduchou skupinu.

Reagovat
smazaný uživatel

1. Porto

2. Kyjev

3. PSG

4. Záhřeb

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dynamo skupinu vyhraje. PSG druhý místo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

1. PSG

2. Kyjev

3. Porto (o bod)

4. je jasny

Reagovat
smazaný uživatel

Porto určitě postoupí, má na to zkušenosti, Kyjev bude třetí, nebo PSG.

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Didier Drogba

Ibra

Reagovat
madridcan

,,‎26. minuta zapasu s lorientem a uz tam mam dve krasny minely, to bude dlouhej den" Idem si precitat ci bol

Reagovat
MySch017

Vždy som vo francúzskej lige fandil PSG, no ich rozhadzovanie peňazí mi vôbec nieje sympatické... + Ibrahimovič mi nieje dvakrát pochuti prišlo mnoho hráčov za veľké peniaze ale výsledky zatiaľ nikde. V Európe im neverím prakticky vôbec, postup zo skupiny možný, no určite nie ľahký.

Reagovat
Xaver

Souhlas PSG mi byli vždy sympatičtí, už v době Raího, Ronaldinha, atd. Ale teď spadli do pytle nesystémových zazobanců, kterých je po Evropě více a bohužel jich bude příbývat, protože Arabáci si kluby pořizují jako domácí mazlíčky a vizemi typu - zaplatím a požadují okamžitý úspěch. Sportovní stránka věci se krok za krokem vytráci.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo je Dominik Zezula? Supr článek

Jinak co jsem se zajímal o majtele a jejich minulé obchody a tak. Oni se nezastaví před ničím. Vůbec bych se nedivil, kdyby začali stahovat ze světa ještě zářivější hvězdy typu Messi, Ronaldo, Neymar, Rooney apod. Jeden z nich tam skončí, o tom jsme přesvědčený.

Reagovat
CubONE

domingo

Reagovat
smazaný uživatel

dík

Hele tvůj nick mi připomíná bud nějaký porono nebo Pokekomony. Absolutně netušim proč

Reagovat
madridcan
Reagovat
zelda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
rossoneri89

Reagovat
Jerichoo

Reagovat
SunFells

Reagovat
CubONE

Reagovat
smazaný uživatel

right in the childhood

Reagovat
Filipow

Tým, jenž do 5 let bude hrát finále Ligy Mistrů.

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš týmž jenž do dvou let bude bez pohárů díky FFP.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Filipow

Dle mého FFP je taková sranda, která půjde v pohodě obejít.

Reagovat
smazaný uživatel

Dle Ratha jsou zákony taková sranda se kterou si nemusí lámat hlavu.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Godwinson

Naivní.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Jako City, že?

Reagovat
Filipow

O City jsem tohle řekl před rokem. Takže mají ještě čtyři roky čas.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale za toto leto som rad, ze kupili toho Mouru a Fergie take peniaze snad investuje rozumnejsie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jako pařížský dort, krásný napohled, ale nedobrý uvnitř.

Reagovat
soukup

takovej dlouhej román, když není zkouškový, dokonce ani semestr? nechápu...

Reagovat
domingo

To je jednoduchy, nejsou prachy na hospodu

Reagovat
smazaný uživatel

preto treba chlastať vonku

Reagovat
Jerichoo

pekný článok

Reagovat
smazaný uživatel

OF nebo ČF, dál určitě ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě si večer přečtu.

Reagovat
smazaný uživatel

velice zajimavé...

Reagovat
smazaný uživatel

Proto to sem píšu, ne?

Reagovat
Pettirosso

Výborný článek, moc díky za info, detailně popsaná prozatimní herní filozofie týmu na výbornou. Více takových článků, byť je to o nenáviděném PSG.

Btw kde bereš ty herní screenshoty?

Reagovat
Pettirosso

btw četl jsem to asi půl hodiny, bolí mě oči, hlava, ale stálo to za to

Reagovat
homeles8

já to čet tak 7 minut a nic mě nebolí

Reagovat
Swarley

to bude kocovina, taky jsem to četl s pauzama hodinku

Reagovat
homeles8

ok :))

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

když děláš takovou analýzu, tak ty zápasy asi stáhneš a nastuduješ. Udělat screenshot je pak hračka

Reagovat
domingo

Reagovat
Pettirosso

někdy stačí zapojit mozek, v poslední době se mi to zdá těžší a těžší

Reagovat
smazaný uživatel

výborný.... díky

Reagovat
herbage

Neměl jsem pravdu domingo, stálo to za to už teď Jsem fakt zvědavý, jestli Ancelotti upřednostní výsledky týmu a tedy rozestavení 4-3-2-1 a nebo ego hráčů (4-2-3-1). A to nemluvě o lednovém příchodu Lucase. Zajímavé, že Ancelotti staví Méneze nalevo, když je silnější napravo a Lavezzi, Pastore i Nené zase nalevo

Reagovat
domingo

On hral zleva ten jeden zapas a jeste ne cely, jinak ho stavi napravo. Jinak na toho Lucase jsem taky zvedavy, fakt nemam moc tuseni, kde bude hrat.. ale zase ho prakticky vubec neznam..

Reagovat
Trand

Lucas ještě nepřestoupil? Já myslel, že už v PSG je, ale teď jsem zase někde viděl, že ještě ne..

Reagovat
Kily

přestoupil, ale přijde až v lednu

Reagovat
domingo

Je, ale hostuje do ledna v Brazilii..

Reagovat
Trand

Díky, oběma.

Reagovat
Trand

*všem čtyřem

Reagovat
fantomas

Reagovat
Swarley

máš to v článku

Reagovat
Trand

Já to ještě nečetl. Jen jsem teď koukal na tu soupisku PSG a 13 hráčů má second nationality, to je docela mazec.

Reagovat
domingo

Ja to nikdy nezkoumal, ale tohle bude asi celkem bezny, ne?

Reagovat
Trand

Asi teda u fotbalistů ano, ale půlka kádru mi přijde prostě hrozně moc, já třeba nikoho takového v normálním životě neznám, teda kromě sebe.

Reagovat
domingo

Nj, ja mam takhle podobny pocit, ze mezi fotbalistama je strasne moc levaku, ja znam osobne asi dva

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Znáš jich určitě mnohem víc, jen si neuvědomuješ, že jsou leváci...

Reagovat
herbage

asi zná jen ty nekopy a když to lidé neumí hrát, tak automaticky kopou pravou nohou

Reagovat
herbage

mělo by to být asi 60:40 ve prospěch praváků

Reagovat
smazaný uživatel

tolik levaku? to cumim

Reagovat
herbage

Možná 2/3 ku 1/3, nejsem si jistý. Ale někde jsem četl tato čísla

Reagovat
Eric_The_King

Myslíš mezi fotbalisty nebo normálně? Celkově v populaci je totiž zhruba 10 % leváků.

Reagovat
smazaný uživatel

mám pocit, že snad ještě míň než 10%

Reagovat
fantomas

Přestoupil s platností od ledna.

Reagovat
fantomas

Že se na to nevyseru.

Reagovat
homeles8

Reagovat
Kily

čtvrté místo je prostě to nejhorší, no

Reagovat
herbage

Emery byl třetí a taky letěl

Reagovat
Kily

třikrát a dost

Reagovat
madridcan

nahodou vcera na Rally Kosice za stvrte miesto dostali vacsi trofej ako niektorí za prve

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou lidi a není jich málo, kteří začnou fandit týmu, do něhož majitelé začnou pumpovat nehorázný peníze. (nebudu jmenovat konkrétní týmy ). Já jsem přesný opak, pokud se budem bavit o Francouzské lize, vždycky jsem fandil PSG, ale tento tým se za poslední 2 roky natolik změnil, že jsem k němu ztratil veškeré sympatie..

Reagovat
Talker

Chceš pochvalu?

Reagovat
smazaný uživatel

RESPEKT!

Reagovat
homeles8

já bych Juventusu fandil furt stejně, i kdyby přišli šejci, a i kdyby sestoupil do nejnižší Italský soutěže. Akorát by mě to sralo, no :-)

Reagovat
CubONE

Super clanok, mam iste sympatie k tomu timu, kedze tam hra vela mojich oblubenych hracov (Nene,Ibra,T.Silva,Menez), ale fandit sa im neda

Reagovat
smazaný uživatel

inak ten verratti je neuveritelny hrac s neuveritelnou technikou on dokonca nerobi ziadne chyby pri pessingu

Reagovat
Woods

Mam len 2 dovody preco im prajem - Ibrahimovic a Ancelotti takze verim, ze v tej LM aspon postupia so skupiny

Reagovat
vladis271

ni idem čítať ale mohlo to byť o niečo kratšie.

Reagovat
niflheim

Hergot a já ten klub míval tak rád s Paulettou

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím že PSG bylo lepší než tam přišli ti šejkové, kteří všechno zmirví.

Reagovat
penepi

Všetci ortodoxní fans vylížte si prdel. Mám rád takéto kluby, ani proti City alebo Anzhi nič nemám. Furt vyhrával United alebo Liverpool, tak konečne zmena a nový klub na scéne. A možno vaše obmedzené moralistické mozgy raz pochopia, že inak ako s peniazmi to nejde.

Reagovat
alcantara

Ako povedal klasik, nedal by sa urobit vycuc na 2- 3 vety?Dakujem.

Reagovat
domingo

Jo. Je tam hodne hracu. Nekteri hrajou dobre. Nekteri zatim hrajou hur.

Reagovat
homeles8

Reagovat
alcantara

Nieco podobne som mal presne na mysli.

Reagovat
homeles8

ne

Reagovat
RickNash

jak by řekl Steve Stifler: "Kurva to je dobrej článek! Tyvole! To mě poser!"

Reagovat
honziss

Konečně, už jsem si říkal, kdy to doděláš a bude to zveřejněno. :) Přečtu v noci.

Reagovat
fantomas

Na domingovu obhajobu: ono to dva dny leželo v adminu.

Reagovat
smazaný uživatel

Chtěl bych poděkovat autorovi za velice podrobný článek hodnotící situaci PSG. Souhlasím se vším co bylo v článku uvedeno a nelíbí se mi politika s jakou PSG momentálně pracuje, možná bude plodná, ale za jakou cenu? Peníze opravdu kazí charakter ( ve většině případů ) a to nejen ten lidský, ale i klubový.

Fanoušek PSG

Reagovat
fantomas

Paráda, díky, domingo. Jen jedna připomínka: přerušovanou čárou se odjakživa značí přihrávka, ne sprint s míčem...(i když chápu, že tys chtěl odlišit obě možný varianty)

Reagovat
domingo

Ok, to me asi musis naucit

Reagovat
fantomas

Já to taky dělám špatně. Sprint s míčem má bejt vlnovka, sprint bez míče rovná čára - a jelikož ta vypadá líp, tak používám výhradně jí, i když de o sprint s míčem... :)) ale tady by to bez vysvětlivek mohlo bejt fakt matoucí.

Reagovat
herbage

expert ze studia promluvil Já bych měl jinou poznámku k té elektronické tužce. Když už jsi měl domingo k dispozici celý záznam, tak jsi mohl udělat vývoj celé té situace a pak ty screeny dát do jednoho obrázku

Reagovat
fantomas

Nj, takovou poznámku si měl už k našim zápisníkům ale udělat tři screeny je už piplačka pomalu na osm minut, takže se nedivim, že se do toho domingovi nechtělo. Myslim, že stačí základní představivost a čtenář nemůže mít problém.

Reagovat
fantomas

(a do jednoho obrázku to já teda dát neumim, na to bych asi musel mít nákej speciálnější program než malování )

Reagovat
domingo

Proc by to neslo v malovani? Proste vlozis vic obrazku vedle sebe.., ale zni to jako opruz)

Reagovat
fantomas

Pff.

Reagovat
herbage

no, stačí právě malování

Reagovat
herbage

zrovna jak se tam Aliadiere promotal ke střele skrz 4 hráče čistým předkopnutím míče, to si moc představit nedokážu A vzhledem k času, který tomu domingo věnoval, tak těch pár minut navíc už není myslím rozhodujících. Btw. Jirka Vojík to tak dělal a byl jsem spokojen

Reagovat
domingo

Proste se pred nim rozestoupili jak more pred Mojzisem

Reagovat
herbage

nj, nejjednodušší řešení bývá zpravidla i to nejsprávnější Ale to bych pak neházel čistě na stopery, ale i na ty dva vracející se hráče

Reagovat
domingo

Tak jim se ta obrana podobne sypala casto, ale jako ukazka spatne fungujici spoluprace to myslim staci. Navic Sakho (nebo proste jeden ze stoperu) tu obranu musi ridit..

Reagovat
herbage

jenže já z toho obrázku nevím, jak reagoval. Alex si hlídal náběh toho útočníka, takže proti jít nemohl a ti dva vracející se čičmundové nevím kam běželi

Reagovat
domingo

Jasne, no. Priste se to pokusim zpracovat na vic obrazku, aby to bylo prehlednejsi..

Reagovat
fantomas

Kde to dělal?

Reagovat
herbage

ne Euru, nějaký zápas Německa

Reagovat
herbage

nejspíš s Dánskem, protože tam byl Reus

Reagovat
fantomas

Ok, du mu vyčinit, že tě rozmlsal.

Reagovat
herbage

nemůže za to, že neumíš pracovat v malování

Reagovat
fantomas

Btw. ted sem si uvědomil, že at psal článek kdokoliv, tužku (resp. screeny) sem mu vždycky dělal já, takže kecáš.

Reagovat
herbage

je to možný, možná to bylo terčem té mé kritiky, kterou si pamatuješ

Reagovat
fantomas

No my už to pak ke konci dělili třeba na 2-3 fáze (na základě tvý kritiky), ale do jednoho obrázku se to stejně nespojovalo. A i bych řek, že je lepší to rozprostřít v textu než to prostě srazit dohromady.

Reagovat
herbage

jj, vlastně jo. Ale bylo tam víc odkazů. Mně je prakticky fuk, jestli pošleš dva odkazy na dva obrázky nebo jeden odkaz na dva obrázky v sobě, ale hlavní je, aby tam bylo před a po

Reagovat
fantomas

Jojo.

Reagovat
domingo

Ja puvodne chtel udelat kratky videa, ale pak mi to prislo jako moc prace, priste se polepsim

Reagovat
fantomas

Tak to mě pak naučíš!

Reagovat
honziss

Tak jsem to přečetl už teď...

Domingo, velký palec nahoru pro tebe, tohle je vskutku brilantní analýza celého PSG a mnoho lidí, ať už Ligue 1 sledují, nebo ne, ji jistě ocení a rozšíří si tak obzor. Včetně mě. :)

Souhlasím s tím, že v lize by bylo velkým překvapením, kdyby si to vítězství nechali utéct. Každopádně po těch prvních čtyřech zápasech předpokládám, že nebudou mít problémy a budou budou porážet ty týmy z vrchu, které ve své filozofii nemají zarputilé bránění, ale otevřenou a ofenzivní hru. A body budou spíše ztrácet s těmi slabšími celky, které mají v obraně vysoké, silné černochy, kteří hrají hodně náročnou fyzickou hru. Anebo se dají porazit dobrou strategií, jako Gillot, jak jsi to zmínil v článku. Ta obrana s třemi stopery a dvojicí wing backů by na ně mohla platit, ale to ten tým musí mít sehrané, no.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tu fotku mohli přes ten PS udělat trochu líp, fakt to bije do očí

Reagovat
fantomas

Jedna tématická, když už je tu ten gigaOT:

Zlatan honoured with 'walk of fame' in Malmö. "You cannot become a legend before death. But I am a living legend." https://pbs.twimg.com/media/A2X2C6xCUAAp9-A.jpg

Reagovat
smazaný uživatel

Ja neviem, ja proste nezasam taketo vyhlasenia. Az mam nutkanie na jednu vzuchom chladenu.

Reagovat
hribco

Pekny clanok Domingo, je tam par veci s ktorymi nesuhlasim alebo mozno len mam ku veciam ine postoje ako ty, kazdopadne si ma prekvapil clankom o PSG do teraz som si myslel ze ich nenavidis a mozno, ze aj nenavidis iba ta zaujala tema...

Reagovat
smazaný uživatel

článok? kde?

Reagovat
domingo

Nemam je rad a netajim se tim, ale vim, ze zajimaji hodne lidi a myslim, ze pro (aspon relativne) nestrannou analyzu to nijak nevadi

Reagovat
juninho8

pekne vecerne citanie aj ked o PSG...ale vlastne mozno prave preto...nastudoval som si konkurenciu

Reagovat
smazaný uživatel

Sice jsem to četl (s přestávkami) asi tři hodiny Ale super napsaný článek, velký palec nahoru, nebo i oba

Reagovat
smazaný uživatel

vymaž ten nick

Reagovat
smazaný uživatel

a to sa da zmenit nick, ked uz som sa registroval?

Reagovat
fantomas

Leda zaregistrovat další no.

Reagovat
smazaný uživatel

nope.

Reagovat
smazaný uživatel

Moc to proti Persiemu hrotíte, mě taky nasral, ale nedivím se mu, když máme stupidní vedení v Arsenalu... I kdyby zůstal, tak Song určitě odejde a je jasné že se tohle hráčům nemůže líbit, když se prodávají klíčoví hráči.. :) Pak se úspěchy vyhlíží těžko

Reagovat
smazaný uživatel

jo jenže AW mu důvěřoval 7 let před tím, kdy byl dost často zraněnej a i to z něj udělalo takovýho hráče. a po 1 vydařený sezonězačít kecat do politiky klubu? ne díky.

Reagovat
smazaný uživatel

Ve skupině nebude mít PSG problémy. Porto je oslabené a Dynamo je letos totálně mimo. Dinamo ani zmiňovat nemá cenu. Tu skupinu si dá Zlatan k snídani.

Reagovat
Pettirosso

o to tvrdší bude náraz v osmifinále, snad dostanou naše Juve

Reagovat
HonzaKoller

Super. Skoro jako přečíst knihu.. dal jsem si to na etapy

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek

Reagovat
smazaný uživatel

skvělý článek

Reagovat
smazaný uživatel

A samozřejmě palec pro dominga i ode mně

Reagovat
herbage

*mě

Reagovat
smazaný uživatel

Snad to neuvidí Miky.

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
.13

Domingo, velmi pekny clanok.

Chapem tento odpor voci PSG od tunajsich fandov, ale od fans L1 by som cakal, ze im v LM kusok aj budu priat, aj koli renome a havne koli koeficientu

inak este otazku na teba, preco odisiel Le Tallec? Ja som cakal , ze vas vytiahne do L1 spat

Reagovat
domingo

Le Tallec je hodne ambiciozni a byl to jeden ze tri hracu, od kterych jsem ocekaval, ze odejdou jako prvni (spolecne s Ndingou a Traorem).., to leto, kdy jsme ho koupili, jsme se pretahovali s Marseille, je to byvaly velky talent, nedivim se, ze se mu nechtelo v nejlepsim veku hrat Ligue 2. Valenciennes navic meli po odchodu Samassy slaboucky utok, takze asi idealni reseni..

Reagovat
stas87

aspon nieco viem o parizu...

domingo,gourcouff hra stale 4-4-2 alebo pri nepriaznivom skore a vyvoji hry to rozostavenie zmeni?je schopny zmeny?ako sa sprava v krizovych chvilach?mam konecne viacej casu a chcem pravidelne sledovat L1

Reagovat
domingo

Gourcuff vetsinou hraje to svoje tak nejak bez ohledu na soupere, ale je schopny hrat 4-3-3, coz koneckoncu celkem pravidelne hral jeste par let zpatky.. tri zaloznici pod sebou (vzadu Mvuemba, uprostred Romao, vepredu Amalfitano), na hrotu Gameiro, na levym kridle Sigamary Diarra a na pravym Marama Vahirua. Ted diky tomu angazma Corgneta ocekavam, ze se bude mnohem casteji hrat zase na AM..

Reagovat
stas87

myslis ze za 6 milionov ten corgnet stal?ci si myslis ze vyhori?

Reagovat
domingo

Jouffre----Corgnet----Traore

------------Aliadiere------------

Tohle vypada vyborne, zajima me, jestli to Gourcuff takhle zamysli. 6 mega je hodne, ale Corgnet se loni ukazal v dobrym svetle, verim mu

Reagovat
stas87

nepoznam ani jedneho len viem ze traore je z auxerre a podaril sa mu uvod lonskej sezony ale potom siel s vykonmi dole...no musim sa este dost naucit,len ma celkom zaraza preco bude hrat lorient v rennes uz o 14 v nedelu

Reagovat
smazaný uživatel

Jak to promazali a zůstalo tu jen: skvělý článek, domingo skvělý článek, palec pro tebe domingo, super!

Reagovat
smazaný uživatel

Už víme, odkud vítr vane

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Talker

A najednou má Domingo jeden z nejčtenějších článků s nejméně komenty

Reagovat
Xaver

To není článek, ale dizertační práce dá trochu práci všechny informace přešrotovat ...

Reagovat
Bayern +

Zo 730 na 150. Inak domingo, super clanok.

Reagovat
smazaný uživatel

sem zvedavej kolik lidi ten clanek precetlo az dokonce

Reagovat
cetto

No trošku mě naštvalo smazání mého OT, vzhledem k tomu, že jsem tam měl určitý dotaz (sice mimo téma), na který jsem potřeboval odpověď a nestihl jsem si ji přečíst...fakt dík

Reagovat
domingo

Jaky dotaz?

Reagovat
cetto

Že potřebuju nějaký prográmek na mixování hudby, kde bych z nějakých svých songů mohl udělat jeden delší set

Reagovat
smazaný uživatel

A já ti napsal AudaCity. Nic lepšího tam stejně nepadlo

Reagovat
domingo

Jj, a pak se to rozvinulo v debatu o kurvitkach pro kytary. Zkus nejakyho virtual DJe, je jich spoustu..

Reagovat
cetto

Ah, dík oběma, vyzkouším .))

Reagovat
Posledni Kovboj

krasne napsano, autor si dal praci

Reagovat
smazaný uživatel

škoda, že ste to zmazali

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jen ještě odkaz pro prospera atd. Čert vem co se stalo a co víme. Tady jsem našel jeden super dokument o tom, co se dělo PO tom všem. Nejsou to žádné konspirace, ale fakta. Sám pak uznáš, že spousta věcí vážně nesedí. Nekoukej, na jaké to je stránce, jinde jsem to nenašel v takové dobré kvalitě.

http://www.zlo.cz/9-11-press-for-truth-pravda-a-tisk.php

Reagovat
smazaný uživatel

ta legrační debata už tady není ať žijí konspirátoři a jejich směšné teorie

Reagovat
smazaný uživatel

Hele já nejsem konspirátor, jen mi nesedí spousta věcí. A když si myslíš, že směšné teorie..je naivní si myslet, že svět je spravedlivé místo, kde ti boháči a ti co mají moc nejsou schopni zabít lidi, klidně i ve svém státě. Dělo se to po celou dobu lidstva, proč by se to nemohlo dít i ted? Lidi jsou furt stejní, vždycky jde jen o moc a majetek a nikdo kromě rodiny je nezajímá.

Reagovat
smazaný uživatel

Podívej se na dokument nad tebou. To jsou jen fakta o vyšetřování toho všeho. Žádné teorie. Sám uvidíš, že je tam něco špatného.

Reagovat
smazaný uživatel

My máme nějaké oficiální fakta, kdo tomu nevěří je hloupý póvl. Přístup jak prase.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
honziss

Rio Mavuba měl na svém kontě pouze sedm reprezentačních startů, nový trenér Francie Didier Deschamps přesto záložníka Lille postavil do základní sestavy pro páteční zápas proti Finsku. "Role se zhostil velmi dobře, vyvážil naši hru. Ve středu pole je potřeba mít lídra, a to je přesně Rio," pochválil jej Deschamps.

Jsem hodně rád, že mu Deschamps dal šanci, dokonce to vypadá, že s ním počítá jako se stavebním kamenem svého týmu, což je jen a jen dobře. Rio si to rozhodně zaslouží.

Reagovat
domingo

Zitra bude podle vseho hrat zase

Reagovat
honziss

Paráda. :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ale stejně si myslím, že by Toulalan měl být znovu povolán

Reagovat
honziss

Od toho, co odešel do Málagy jsem ho neviděl hrát ani jednou, takže vůbec nevím, jak na tom je, takže nemohu posoudit. :)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak údajně jeden z nejlepších DM ligy, ale sejde z očí, sejde z mysli, takže se tomu ani nedivím

Reagovat
smazaný uživatel

Smazaná diskuze k pročtení zde. Mělo by to být někdy z rozmezí mezi půlnoci a jednou hodinou.

Má to 5MB je to .png obrázek s rozlišením 1302x68570px. 6GB ram pro Fireshot nestačilo... Prošel až FastStone Capture a to na 3GHz Dual Core a 6GB ram trvalo cca 10min...

Kdo chce může vydat knižně

Je to takhle ret*rdovaně na uloz.to, protože online image hostingy (ale ani třeba Dropbox) si s obrázkem s takovými rozměry neporadí...

http://webshare.cz/poWC5taiCj-EUfotbal911.png

nebo

http://www.uloz.to/xGxSfC4/eufotbal911-png

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
pospech11

zajímavé ještě že se tu neřešila třeba vražda kenedyho nebo zatáhnutí USA do první světové války

Reagovat
madridcan

200 proti premazavaniu diskusii

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

200. pro postup Auxerre podruhe

Reagovat
domingo

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Reagovat
smazaný uživatel

Auxerre holt ten postup do Ligue 1 není souzen

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jako by nestačila ta nesouvisející diskuze k článku a teď kvůli ní přijdeš i o 200. příspěvek...

Reagovat
domingo

To uz je podruhy

Reagovat
Godwinson

Bez šance :)

Reagovat
smazaný uživatel

Mohl by mi někdo poradit ohledně vstupenek na Marseille, jaká je cena a jestli je možné se dostat např. na zápas proti PSG? díky

Reagovat
smazaný uživatel

domingo, respekt. Skvělej článek!

Reagovat
smazaný uživatel

super članok, palec hore

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele